Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Március 23: lengyel-magyar két
  2007-03-24 06:57:10, szombat
 
   
  Lengyel-Magyar barátság napja,március-23!!Ne felejtsük!

péntek, 2007. március 23.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság és Lech Kaczyński, a Lengyel Köztársaság Elnökének Nyilatkozata


Magyarország és Lengyelország államfői, Sólyom László és Lech Kaczyński, varsói találkozójukon, amelyre az európai integráció folyamatát megalapozó Római Szerződések aláírása 50. évfordulójának előestéjén kerül sor, hangsúlyozzák a magyar és a lengyel nemzet hozzájárulását Európa egyesítéséhez.

A sorsközösséget átérezve, emlékezve azon évekre, amikor Magyarországot, Lengyelországot és Kelet-Közép-Európa más országait vasfüggöny zárta körül, az elnökök az Európai Unió nyitott jellege mellett foglalnak állást. Európa hagyományos nyitottsága a külvilágra a szabadság, a biztonság, az igazságosság és a fejlődés térségének bővülését fogja szolgálni.

Magyarország és Lengyelország államfői, méltatva a magyar és a lengyel nemzeteket összekötő történelmi kapcsolatokat és évszázados barátságot, megelégedéssel nyugtázzák, hogy március 23-át, az együttműködő önkormányzati közösségek kezdeményezésére, a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Köztársaság Szejmje a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.

Arra törekedve, hogy a jövő nemzedékek számára átörökítsék a Magyarországot és Lengyelországot összekapcsoló sajátos kötelékeket, az elnökök támogatják a társadalmi kapcsolatok, a gazdasági, a kulturális, a tudományos együttműködés, a partnervárosi kontaktusok, valamint az állampolgári közvetlen kapcsolatok erősítését.

Varsó, 2007. március 22.

www.keh.hu

Sólyom László köztársasági elnök pohárköszöntője Lech Kaczyński, a Lengyel Köztársaság elnöke által adott díszvacsorán


Tisztelt Elnök Úr és Kaczyńska Asszony!
Hölgyeim és Uraim !
Kedves Lengyel Barátaink!

Mindenekelőtt szeretném köszönetemet kifejezni a baráti fogadtatásért, a szívélyes vendéglátásért.

Nagy örömömre szolgált, hogy a múlt évben több alkalommal is sor került elnöki találkozókra, és személyesen is szerepet vállalhattunk a népeink közötti hagyományos kapcsolatok gazdagításában: majdnem pontosan egy éve, március 24-ikén Budapesten és Győrben, majd sokoldalú keretek között június 28-ikán Poznańban, az 50 évvel azelőtti ottani eseményekre emlékezve, Csehországban V4-es keretben, október 22-23-ikán pedig Budapesten, a magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy együtt vettünk részt a magyar-lengyel testvérvárosok és testvérmegyék képviselőinek győri találkozóján, majd a magyar-lengyel barátság emlékművének avatási ünnepségén. E találkozó nyomán született az a megállapodás, melynek alapján országaink parlamentjei határozatot hoztak arról, hogy március 23-ikát a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánítjuk. Nagy öröm számunkra, hogy holnap első ízben itt, Lengyelországban, Önökkel együtt ünnepelhetjük ezt a napot, melynek jelentőségét Kaczyński elnök úrral közös nyilatkozatban is méltattuk.

A magyar-lengyel barátság közös kincsünk, amely ezer év alatt kovácsolódott ki. Emlékezzünk közös királyainkra, s arra, hányszor harcoltunk együtt idegen hódítók, elnyomók ellen. A népek tavasza idején a ,,szabadságunkért és szabadságotokért" jelszó alatt lengyelek ezrei küzdöttek a magyarok oldalán az 1848-49. évi magyar szabadságharcban. A leghíresebbet közülük, Bem József tábornokot csatába induló katonái ,,Bem apó"-nak nevezték, tiszteletre méltó, szeretett, bölcs öregnek. Ezen a néven maradt meg máig a magyar nemzet emlékezetében. Kilencven esztendővel később, a második világháború alatt Magyarország lengyel menekültek ezreit fogadta be, és vette körül őket a lakosság szeretetével és az állami szervek védő támogatásával

A magyar-lengyel barátság kiállta a kommunizmus éveinek megpróbáltatásait is. Az 1956. évi poznańi felkelés, majd az októberi budapesti forradalom új fejezetét nyitotta meg a két nép szolidaritásának. Különösen nagy hálával emlékeztünk arra a támogatásra, amelyet - a szovjet blokkban egyedülálló módon - a lengyelek nyújtottak a magyar felkelőknek. A két népnek a szabadságszereteten alapuló mély rokonszenvéről egyetemista korom lengyelországi barangolásai alapján magam is tanúskodom.

A rendszerváltás óta eltelt tizenhét év során országaink a NATO, majd az EU tagjaivá váltak, és ezzel új biztonsági és fejlődési perspektívák nyíltak meg előttük. Országaink mérete, földrajzi fekvése eltérő, s ez tükröződik a prioritások kialakításában. Meggyőződésem, hogy a barátokra jellemző empátia, a nyitottság és a jószándék révén sok olyan területet találhatunk, ahol kölcsönös a törekvés az együttes fellépésre egymás álláspontjának elfogadására, és ahol lehetőséget találunk a közösen vallott elvek közös képviseletére. Az új kihívások közepette még inkább óvnunk, ápolnunk kell a magyar-lengyel barátságot, fejlesztenünk az együttműködést, hogy népeink különleges kapcsolata tovább erősödjön.

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarok és lengyelek a múltban és a jelenben is büszkén valljuk magunkat közép-európaiaknak. Ezért tartom fontosnak, hogy együttesen tudjunk fellépni Közép-Európa értékeinek megőrzéséért, amelyekkel az Európai Uniót gazdagította, továbbá annak biztosításáért, hogy régiónk az európai fejlődés fő áramában haladjon.

Március 25-ikén emlékezünk meg a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulójáról, s ez alkalomból megszületik a Berlini Nyilatkozat. Magyar részről az Unió fontos vívmányának tartjuk az európai kontinens békéjét és biztonságát, Európa újraegyesítését, a jólét biztosítását. Az Európai Unió értékei között különösen fontosnak tartjuk az emberi méltóság tiszteletben tartását; a véleménynyilvánítás szabadságát, a személyes adatok és a magánszféra védelmét, a kisebbségek jogait, továbbá a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem biztosítékait. Támogatjuk a német elnökség törekvéseit, különösen az Alkotmányszerződés ügyében.

Lengyelországhoz hasonlóan fontosnak tartjuk aktív részvételünket az EU szomszédságpolitikájában, s e téren kétoldalú alapon vagy visegrádi négyes keretben is lehetőséget látunk a közös fellépésre. Szomszédos országként számunkra kiemelten fontos a balkáni térség problémáinak minden érdekelt felet kielégítő, megnyugtató megoldása, a demokrácia érvényesülése e régióban, s a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának elősegítése.

Amint azt a mostani megbeszéléseinken is megerősítettük, a magyar-lengyel kapcsolatok problémamentesek, együttműködésünk, különösen kereskedelmi forgalmunk igen jól fejlődik. A jövőben is mindent meg kívánunk tenni az ezeréves magyar-lengyel barátság erősítéséért, politikai, gazdasági, infrastrukturális és oktatási kapcsolataink fejlesztéséért, közös történelmi és kulturális hagyományaink, emlékhelyeink ápolásáért. Ezért utazom örömmel a kárpátaljai vajdaságba, ahol - a rendszerváltás óta magyar államfőként első alkalommal - elhelyezhetem az emlékezés koszorúját az első világháborúban elesett magyar hősi halottak temetőjében.

Emelem poharam
a Lengyel Köztársaság elnöke és Kaczyńska asszony,
valamennyi lengyel barátunk egészségére,
Lengyelország és állampolgárainak boldogulására,
együttműködésünk sikeres fejlődésére,
az ezeréves és egyre mélyülő magyar-lengyel barátságra!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgárainak, lengyelországban, szabadságharcban, együttműködésünk, problémamentesek, környezetvédelem, szabadságotokért, kezdeményezésére, lengyelországhoz, szolidaritásának, integrációjának, lengyelországot, pohárköszöntője, szabadságunkért, újraegyesítését, részvételünket, álláspontjának, biztosításáért, évfordulójának, megerősítettük, lengyelországi, rendszerváltás, fejlesztéséért, rokonszenvéről, évfordulójáról, sorsközösséget, hozzájárulását, vendéglátásért, megelégedéssel, magyarországot, világháborúban, testvérvárosok, nyilatkozatban, kialakításában, együttműködést, találkozójukon, európai integráció, lengyel nemzet, sorsközösséget átérezve, fejlődés térségének, lengyel nemzeteket, együttműködő önkormányzati, jövő nemzedékek, elnökök támogatják, társadalmi kapcsolatok, tudományos együttműködés, partnervárosi kontaktusok, állampolgári közvetlen, baráti fogadtatásért, szívélyes vendéglátásért, múlt évben, népeink közötti, Sólyom László, Magyar Köztársaság, Lech Kaczyński, Lengyel Köztársaság Elnökének Nyilatkozata, Római Szerződések, Európai Unió, Magyar Országgyűlés, Lengyel Köztársaság Szejmje, Magyar-Lengyel Barátság Napjává, Lengyel Köztársaság, Tisztelt Elnök Úr, Kaczyńska Asszony, Kedves Lengyel Barátaink, Csehországban V4-es, Európai Uniót, Római Szerződés, Berlini Nyilatkozat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Alakot vált...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam Krisztinától  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Emlék  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Ahogy emelkedik a rezgés...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztina b...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az embernek a társa: hiányzik.  György napra  Szent György nap  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  A fenyő nem szép fa, (...)  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
európai integráció, lengyel nemzet, sorsközösséget átérezve, fejlődés térségének, lengyel nemzeteket, együttműködő önkormányzati, jövő nemzedékek, elnökök támogatják, társadalmi kapcsolatok, tudományos együttműködés, partnervárosi kontaktusok, állampolgári közvetlen, baráti fogadtatásért, szívélyes vendéglátásért, múlt évben, népeink közötti, magyar forradalom, magyar-lengyel testvérvárosok, magyar-lengyel barátság, népek tavasza, magyarok oldalán, leghíresebbet közülük, néven maradt, magyar nemzet, második világháború, lakosság szeretetével, állami szervek, kommunizmus éveinek, októberi budapesti, szovjet blokkban, lengyelek nyújtottak, magyar felkelőknek, prioritások kialakításában, barátokra jellemző, jószándék révén, együttes fellépésre, közösen vallott, magyar-lengyel barátságot, európai fejlődés, európai kontinens, jólét biztosítását, emberi méltóság, személyes adatok, magánszféra védelmét, kisebbségek jogait, fenntartható fejlődés, környezetvédelem biztosítékait, német elnökség, közös fellépésre, balkáni térség, demokrácia érvényesülése, nyugat-balkáni országok, mostani megbeszéléseinken, magyar-lengyel kapcsolatok, ezeréves magyar-lengyel, kárpátaljai vajdaságba, emlékezés koszorúját, első világháborúban, állampolgárainak, lengyelországban, szabadságharcban, együttműködésünk, problémamentesek, környezetvédelem, szabadságotokért, kezdeményezésére, lengyelországhoz, szolidaritásának, integrációjának, lengyelországot, pohárköszöntője, szabadságunkért, újraegyesítését, részvételünket, álláspontjának, biztosításáért, évfordulójának, megerősítettük, lengyelországi, rendszerváltás, fejlesztéséért, rokonszenvéről, évfordulójáról, sorsközösséget, hozzájárulását, vendéglátásért, megelégedéssel, magyarországot, világháborúban, testvérvárosok, nyilatkozatban, kialakításában, együttműködést, találkozójukon, gazdagításában, kapcsolatokat, lengyelország, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1613
  • e Hét: 7121
  • e Hónap: 15725
  • e Év: 51666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.